Τα Μετώρα και η κληρονομιά των Βαυαρών

Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, είμαι σχετικά νέος αναρριχητής και ίσως δεν θα έπρεπε να εκφέρω γνώμη για όσα γίνονται (ή δεν γίνονται) στον χώρο. Πρόσφατα όμως βρέθηκα στα Μετέωρα και ήμουν παρόν σε μια συζήτηση, στην οποία γνωστός εκπαιδευτής εξέφρασε την στεναχώρια για την παρακμή των Μετεώρων (όσον αφορά στην αναρρίχηση πάντα). Το ίδιο μου έχουν αναφέρει και διάφοροι φίλοι, παλιότεροι στον χώρο, οι οποίοι αναπολούν με νοσταλγία εποχές που το γνωστό κάμπινγκ στο Καστράκι, γέμιζε αναρριχητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Η 3η σχοινιά τραβερσάρει πρός την ανατολική μεριά του πύργου...

  Η ανάπτυξη της σπορ αναρρίχησης αναφέρθηκε σαν αιτία αυτής της παρακμής, καθώς και η οικονομική κρίση. Για πιο λόγο να ξενιτευτεί κάποιος από την Αθήνα, την στιγμή που μπορεί να πεταχτεί σε κάποιο σπορ πεδίο δίπλα στο σπίτι του;  Είναι πιο οικονομικό και λιγότερο επικίνδυνο. Σκαρφαλώνουν όλοι τις ίδιες και τις ίδιες διαδρομές, παραπονέθηκε κάποιος άλλος. Η συζήτηση κράτησε πολύ και πέρασε σε άλλα θέματα. Κράτησα όμως το θέμα των Μετεώρων και επηρεασμένος από όσα ακουστήκαν, αποφάσισα να σκαρφαλώσω κάποια διαδρομή που δεν σκαρφαλώνεται συχνά (μάλλον…).

με το Ευαγγέλιο στο χέρι

  Ήθελα να σκαρφαλώσω στο Δισκοπότηρο και έψαξα στον οδηγό και βρήκα μια διαδρομή με το όνομα “Διαδρομή Σπιράλ” (Spiralweg) (V+ Α1), ανοιγμένοι από Έλληνες το 1985! Η διαδρομή είναι ωραία και γενικά περάσαμε καλά, έχει αναρρίχηση σε πλάκα με λίγη κλίση καθώς και σκαρφάλωμα σε σχισμή. Αυτό όμως που την έκανε δύσκολη  (και επικίνδυνη) ήταν τα σαθρά και τα χόρτα που είχαν καλύψει τον βράχο. Προφανώς δεν έχει πολλές επαναλήψεις…Στο ξεκίνημα της 2ης σχοινιάς, έπρεπε να παλέψω με τα βάτα πριν μπώ στην σχισμή… Στην 3η σχοινιά η τραβέρσα εκτός από ανασφάλιστη(πράγμα για το οποίο δεν θα έπρεπε να παραπονιέμαι μιας και ήξερα ότι βρίσκομαι στα Μετέωρα), ήταν τέτοια η κάλυψη από τα βρύα, που γινόταν τρομακτική(τόσο που ο σχοινοσύντροφός μου αποφάσισε να μην την κάνει)! φτάνοντας στο ρελέ της 2ης σχοινιάς

Αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε κάποιοι από την τοπική αναρριχητική κοινότητα να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να γίνει μια συντήρηση των διαδρομών. Ίσως και ένας νέος αναρριχητικός οδηγός. Κάποιος είπε ότι έχουν ανοιχτεί περίπου 250 νέες διαδρομές, οι οποίες δεν αναφέρονται στους οδηγούς του 1986! Ξέρω το έργο είναι μεγάλο αλλά θα υπάρχουν και από αλλού εθελοντές, Ας μην επαναπαυθούμε στην κληρονομιά των Γερμανών…

Κ. Β. Μαρματζάκος

Advertisements

2 comments on “Τα Μετώρα και η κληρονομιά των Βαυαρών

  1. Αφου βρισκεις ριγανες για να κανεις ρελε, ολα καλα!!!
    Εγω δεν θα ξεχασω φραση φιλου αναρριχητη στην προσπαθεια του να μας δελεασει για να μπουμε σε μια διαδρομη. “Ξερω μια διαδρομη super, χορτα, σαθρος βραχος και σαπια βυσματα.” Τελικα δεν μας επεισε…!!!

  2. Λίγοι οι ντόπιοι για να αναλάβουν να συντηρήσουν τις πάνω από 1000 διαδρομές. Άσε που και τώρα ότι μπορούν κάνουν. Τουλάχιστον τις κλασικές τις προσέχουν. Επίσης για πιο λόγο να γίνει π.χ. καθάρισμα από χορτα αφού θα ξαναγεμίσουν αν δε σκαρφαλώνονται. Το θέμα είναι ότι δεν πάει πια κόσμος και όχι η συντήρηση νομίζω.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s