Αναρρίχηση στην Κρήτη

Το 3ήμερο του 15αύγουστου, βρέθηκα στην Κρήτη. Τό Σάββατο 13 του μήνα, έφτασα στο Ηράκλειο, από εκεί πήραμε την εθνική για Ρέθυμνο, στρίψαμε αριστερά για Σπήλι και μετά δεξιά στη διασταύρωση για Ροδάκινο. Μέσω του φαραγγιού Κοτσιφού καταλήξαμε στον Πλακιά. Ένα μικρό χωριό στα νότια του χωριού με ωραία παραλία αλλά ακόμα πιο ωραία βράχια!

Η μέρα όμως ήταν ζεστή και προτιμήσαμε να αναζητήσουμε δροσιά στους μικρούς κόλπους δυτικά από τα Σχοινάρια. Αργότερα το απόγευμα επισκευτήκαμε το πεδιό Δαμνώνι. Πεδίο που ανοίχτηκε από τον Δ. Τιτόπουλο, με  εύκολες, καλοασφαλισμένες διαδρομές, καλή ποιότητα βράχου αλλά και κάποια σαθρά που θέλουν προσοχή. Αργότερα το βράδυ, επιστρέψαμε στον Πλακιά, όπου στήσαμε το αντίσκοινο μας στην παραλία.

Την επόμενη σκαρφαλώσαμε στον πλακία. Ο βράχος είναι  κάθετος, υπάρχουν κάποιες εύκολες διαδρομές στην αριστερή άκρη και μετά αρχίζουν διαδρομές από 6a και πάνω… Αν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι, σκαρφαλώστε πρωινές ώρες που η ζέστη είναι σε ανεκτά επίπεδα. Το πεδιό δεν είναι για αρχάριους, αλλά σίγουρα δεν θα χάσετε τίποτα να δοκιμάσετε κάποια διαδρομή και αν είστε τυχεροί μπορεί να βρεθεί εκεί κάποιος καλός για να παρακολουθήσετε!

Η περιοχή έχει διάφορα μέρη να δείτε. Αν συνεχίσετε μετά τον τοίχο, ο δρόμος θα γίνει μονοπάτι που φτάνει μέσα από τούνελ στην αριστερή άκρη του κόλπου. Κοντά στην περιοχή βρίσκεται το Φραγκοκάστελο, η ιστορική Μονή Πρεβέλης και αν αποφασίσετε να επιστρέψετε μέσω του φαραγγιού Κουρταλιώτη, θα δείτε την γέφυρα του ποταμού. Μην παραλείψετε να κατεβείτε στις πηγές του ποταμού και να κολυμπήσετε στα κρύα νερά, μέχρι τον καταράκτη!

Αν ακολουθήσετε τον δρόμο από το Ηράκλειο πρός Αγ. Νικόλαο, θα βρεθείτε σε 40 περίπου λεπτά στα Μάλια. Εκεί, εκτός από την όμορφη παραλία, θα βρείτε και το ομώνυμο, μικρό αναρριχητικό πεδίο.  Οι διαδρομές, σχετικά δύσκολες, ξεκινούν από το 6a. Ούτε αυτό το πεδίο είναι για αρχάριους αλλά η θέα προς τα Μάλια αξίζει (θα σας χαλάσει όμως ο θόρυβος από τον δρόμο…). Δοκιμάσαμε τις εξής διαδρομές:

  • Miss Latino 6a. Προσοχή, η διαδρομή δεν είναι ευθεία. Αν ακολουθήσετε τις πλάκέτες η δυσκολία ανεβαίνει. Ο οδηγός αναφέρει 8 πλακέτες αλλά υπάρχουν 9. Το ρελέ τέλος θέλει προσοχή γιατί το ασφαλείας που θα βρείτε εκεί, δεν ανοίγει.
  • RWN M003 6a+. Προσοχή θέλει ο βράχος που κουνιέται στην δύσκολη κίνηση. Αν δεν τον πιάσετε, η δυσκολία ανεβαίνει και εδώ.
  • Αποσπερίτης 6a. Η ομορφότερη διαδρομή του πεδίου για εμένα. Ακολουθεί μια ρωγμή του βράχου, σε μια πολύ ωραία έξοδο.
  • ‘Ελα 6c.  Αέρινη διαδρομή, ακολουθεί την κόψη δίπλα στον Αποσπερίτη.

Με κατεύθυνση Δυτική, αν πάρετε την παλιά εθνική οδο από Ηράκλειο για Ρέθυμνο, θα βρεθείτε στο Βουλισμένο Αλώνι. 20 λεπτά από την πόλη του Ηρακλείου. Το πεδίο ήταν μέχρι πρίν από λίγο καιρό δύσκολο. Πρόσφατα όμως, o πολύ δραστήριος γάλλος Philippe Bugada, άνοιξε (με την βοήθεια των Μανώλη Καρκανάκη, Φώντα Σπινθάκη και Κατερίνας Μαστοράκη) 6 νέες διαδρομές μεταξύ 5b και 7b+, στην μέχρι τώρα ανέγγιχτη αριστερή πλευρά του πεδίου.

Πληροφορίες για την αναρρίχηση θα βρείτε σε διάφορους δικτυακούς τόπους αλλά και στους καταπληκτικούς αναρριχητικούς οδηγούς του  Philippe Bugada για την Κρήτη.

Τους αναρριχητικούς οδηγούς μπορείτε να προμηθευτείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Κρήτη, στον ΕΟΣ Ηρακλείου και μέσω internet

Κ. Β. Μαρματζάκος

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s